Länsi-Kymen kulttuuritie

Noin 100 km pituinen Länsi-Kymen kulttuuritie lähtee Loviisasta. Sieltä se jatkaa Ahvenkoskelle ja Ruotsinpyhtään ruukkialueelle. Tie kiemurtelee Elimäen ja Mustilan Arboretumin kautta kohti Kymijoen järvialtaita. Iittiin se saapuu etelästä, Haapakimolan ja Perheniemen kautta. 

Länsi-Kymen kulttuuritie kulkee nimensä mukaisesti pitkin vanhaa kulttuurimaisemaa. Reitin varrella järjestetään vuosittain lähes 400 kesätapahtumaa.

Perheniemi sijoittuu kulttuuritien puoliväliin. Paikallisia kohteita on merkitty karttaan muutama. Matkailijan kannalta kohteita voisi olla enemmänkin.

Etelästä päin saavuttaessa ensimmäinen kohde on Karralan Kotiseutumuseo (51) sekä Kivirinteen puutarha ja luhtiaitan mosaiikkinäyttely (53).

Samoin Sääskjärven uimapaikat (54), lintutorni ja arktisten hanhien syysmuutto on esitteessä mainittu. Toki torni mahdollistaa bongaukset pitkin vuotta.

Perheniemen Opiston (56) ihmissuhde- ja luovien alojen kurssit saavat kiitosta, samoin kuin Haaviston Seuratalon perjantaiset kesätorit (57) ja juhannuskokko.

Keraamikko Paula Noposen ja muotoilija Perttu Ristan designmyymälä sijaitsee Myllylän vanhalla koululla (58) vanhojen perennojen ja valkosipulien keskellä.

Punahattuiset linnunpelättimet ohjaavat kulttuuritien kulkijoita reitin varrella. Valitettavasti pelättimet eivät osaa puhua. Moni kohde jää kulkijalta huomaamatta.

Esimerkiksi kylän 500-vuotismuistomerkki, Kustaa III:n Leirinmäki sekä kartanon vanha, sveitsiläistyyppinen juustola, jossa aloitettiin emmentalin valmistus jo 1872.

Kulttuuritien voi toki kulkea myös toisinpäin. Lähtö tapahtuu silloin Korian jokirannasta. Sieltä on lyhyt matka Kuusankoskelle ja Verlan maailmanperintökohteeseen. Perheniemeen saavutaan Iitin kirkonkylän, Kausalan kuntakeskuksen ja kotieläinpiha Olgan Farmin kautta.