Juhannuskokko

Perheniemen juhannuskokko on ainakin kyläisten mielestä Kymenlaakson komeimpia. Kokon komeuden voi päätellä siitä, että kokkoa tullaan katsomaan kauempaakin. Auto kannattaa pysäköidä Haaviston Seuratalon kentälle, sillä rannassa on ruuhkaa ja parkkipaikkoja riitää vain liikuntaesteisille. Tarkat osoitetiedot löydät tämän sivun alareunasta.

Kokon pystytys on ollut kyläläisille kunnia-asia jo vuosia. Pystytystä on sponsoroinut paikallinen Liskin saha, josta rantaan on rahdattu tarpeita traktorikuormittain. 

Sydänpuun tarkoituksena on palaa huonosti ja pitää kokko pystyssä mahdollisimman kauan. Näin pystytetty kokko palaa kauniisti ja pitkään.

Kauniista kokosta ja keskikesästä nauttii jokainen. Osa poistuu, kun sydänpuu tulee esiin. Osa jää rannalle pidemmäksikin aikaa. 

Sahalta saadut kokkotarpeet ovat usein olleet kuivaa kuorilautaa. Vaikka kuorilauta olisi rutikuivaa, niin kokon keskelle pystytettävän sydänpuun pitää olla läpimärkää.

Jännittävimmät hetket ovat edessä, kun savu alkaa nousta latvasta. Sen jälkeen ei mene kauan, kun kokko syttyy ja roihahtaa ilmiliekkeihin.

Rantapenkalla ei ole numeroituja paikkoja, mutta kokemuksesta tiedämme, että etupenkki täyttyy ensimmäisenä. Tervetuloa Perheniemen kokolle! 

Kokko sytytetään perinteisesti klo 21. Yleensä se on syttynyt yhdellä tikulla. Parkkipaikan osoite on Kuninkaantie 847 ja juhannuskokon Pärhäntöyryntie 100, 47450 Perheniemi.